yläosa_jarmo_tärkein.jpg (yläosa_jarmo_tärkein)

Näillä mennään


Pakettiautosta on hyvä näköala. Isonkyrön kunnantalon parkkipaikalla Korhonen hyppää tottuneesti autosta ja tervehtii paikalla odotelleita miehiä. Yksi tulee kättelemään minua. Avaan pakettiauton takaovet. Siellä on perunapusseja, säkkejä, esitteitä ja Jarmo Korhosen vaalilehtiä. Päällimmäisenä on kevytrakenteinen puutarhapöytä.


Nostamme sen ulos, ja asetan sen päälle viiden kilon perunapusseja ja Korhosen nelivärisiä vaaliesitteitä. Miehet ovat keskenään ja Korhosen kanssa hyviä tuttuja. Joku kertoo kansanedustajaehdokkaalle asuntoyhtiön asioista. Korhonen sanoo, että kyse on mielenkiintoisista asioista ja lupaa perehtyä niihin tarkemmin. Mies on tyytyväinen ja ottaa perunapussin. Miehet ovat asioista samaa mieltä, kuten haja-asutusalueiden jätevesien järjestelyistä. Siinä sivussa he piikittelevät niitä, jotka edustavat vastakkaista kantaa. Nauravat kuin yhteisestä sopimuksesta.

 

”Isonkyrön asiat ovat aika hyvin, kunhan kuulostelemme, mihin meidät liitetään. Seinäjokeen vai Vaasaan? Ollaan tässä sopivasti puolivälissä”, miehistä puhelian sanoo. Hän muistuttaa Korhoselle, että hänen kolme serkkuaan asuu Amerikassa ja he ovat luvanneet äänestää Jarmoa. Korhonen sanoo, että ulkomailla äänestys alkaa kuudes päivä samoin kuin ennakkoäänestyskin. ”Jo ensimmäisen päivän ennakkoäänistä voi päätellä vaalien suuntaa”, Korhonen toteaa. Kylänraittia ajaa edestakaisin keltainen amerikkalainen koulubussi, jonka kyljessä on kurikkalaisen kansanedustajaehdokkaan nimi.

 

”Sillä on rahaa”, joku sanoo. Nostamme pöydän autoon ja lähdemme poiketaksemme Juhani ja Hilkka Puronvarren kotona lihakeitolle ja kahville.  Juhani sanoo, että tässä pöydässä on istunut eräskin maakunnan maalaisliittolainen vaikuttaja. ”Siinä missä sinä istut”, hän tarkoittaa minua, ”oli Veikko Pihlajamäen paikka, kun hän poikkesi meille puhereissuilla.” Hilkka lisää, että ruoan jälkeen Veikko oikaisi pitkäkseen penkille, joka silloin oli tuossa.

 

”Nokosten jälkeen Veikko oli taas valmis jatkamaan matkaa”, Juhani lisää ja hyvästelee meitä lähtiessä, että näillä mennään. ”Eikö se Köpi käyttänyt juuri tätä sanontaa, että näillä mennään?” Jarmo vakuuttaa, että niin se Virrankosken Köpi tapaa yhä sanoa. Pakettiauto hörähtää käyntiin, ja ajamme Ylistaroon. Marketin pihassa kansanedustajaehdokas Korhoselta perätään selitystä, miksi kuntaliitos vei Ylistarosta lääkärit. Pian apteekkikin sulkee ovensa.

 

”Siihen osaisi parhaiten vastata Seinäjoen terveyskeskuksen johtava lääkäri”, hän sanoo ja katsoo kysyjää silmiin. Minä puolestani kehotan ihmisiä ottamaan perunoita, hyviä alahärmäläisiä perunoita. Se oli keväinen iltapäivä, kymmeniä perunapusseja ja lukuisia ihmisten kohtaamisia.


Näillä mennään.

 

Turja Turenius